Müstacel çıkış bapları, yangın esnasında yangının yayılmasını önleyen ve insanoğluın emniyetli bir şekilde tahliyesini sağlayan yaşamsal öneme malik bir yapı elemanıdır.
bâtınin yerleştirilen mekanizmanın katkısızlıklı çallıkışıp çaldatmaışmadığını periyodik kontroller ile izlem eylemek ve herhangi bir arızada giderilmesini elde etmek önemlidir.
Yangın vakalarında insanoğluın binaları katkısızlıklı şekilde bırakma etmelerini sağlayıcı Yangın Çıkış Kapısı kullanılacağı binaya özel olarak farklı modellerde üretilmektedir.
Strüktürda yangın çıkması halinde şule ve tütün yangın bapsı yardımıyla özelliklerine bentlı olarak belli bir müddet bir bölgede sınırlandırılır ve özge alanlara yayılması engellenir.
Yangın merdiveni kapkaloriın haricen açılmamasının öbür bir önemli sebebi de herhangi bir arakçılık vakasının yaşanmasının önüne geçmektir. Yangın kapıları kilitli olmadıkları midein kolayca açılabilmektedir.
Binalarda mukannen standartlarda dünya alması gereken yangın kapıları aynı zamanda imalat ve montajda uyulması gereken kuralları dâhilermektedir. Bu standardın TS EN 1634-1 serlığı altında toplandığını ve bütün firmaların bu partner standarda uyması gerektiği görülmektedir.
Birlik kanatlı yangına dayanıklı kapı ve yangın kaçış bapları olarak sadece çabucak her türlü bünyelarda kullanılmaktadır.
Mesela önüne semtıcı husus yığılma ihtimali olan bir duvarla, bu riziko sıfır cidarın ihtiyacı birbirinden farklıdır. Geniş ve çok kullanımlı alanlarda “stadyum ve hastane kabilinden” aynı anda ihtimal onlarca kişinin bapdan yangın kapısı kullanımda olmak isteyeceği alanlarda çift kanatlı kapılar henüz geniş kullanılır.
Yangın merdivenlerinde yaylı menteşe, ürkü pas ve tütün sızdırmaz özellikleri cereyan etmek zorundadır.
Eğer bir bapnın yangına metanet dair bir belgesi yoksa bu durumda bu kapılar genel olarak evgin çıkış kapısı yerine bina gömlek aralarındaki merdiven geçişlerinde kullanılmaktadır. Bu tip baplar görünüm olarak yangın bapsı ile aynı olsa da özellikleri umumi olarak farklıdır. Tercihe bakarak ciğerkonstrüksiyonsı ve kullanılan sac kalınlığı standarttan henüz yufka kullanılarak maliyet düşürülmekte ve yangın kapısının yükselmekı daha buna rabıtalı olarak elan ucuz olmaktadır.
Yangın bapsı kolu evgin durumlarda çıkış kolu olarak kullanılan yangın bapsı aksesuarıdır. ürkü par olarak da aşina bu kollar uygun kapı kolu üzere kabil.
Yangın kapılarının kullanıldığı ikametgâh ve iş yerlerinde 50 kişiden fazla benibeşer evetşıyor ise yangın kapısı gidiş tarafüne hak açılacak şekilde ayarlamaktadır.
Yangın gibi ivedi durumlarda içeriden yeğni bir dokunuşla açılabilen Yangın Kapısı Kilidi düzgülü durumlarda bapnın açılmasını önleyici özellikte üretilmektedir. Yangın merdivenlerine ulaşıma mahzur sıfır bu kilitler yalnızca yangının olumsuz etkilerini sineeriye hapseder.
Binalarda kâin yangın bapları ve anne bapların üstı saf yangına dayanıklı iç kapı bulundurulması da çok önemlidir. Yangına dayanıklı iç kapı, oda bapsı olabileceği kabilinden, bir odanın bâtınindeki farklı bir oda kapısı da kabil.